Barion Pixel
 info@greenx.hu / www.greenx.hu

Telefon vésztöltő - Power bank kisokos

Vésztöltő, ha gyors megoldásra van szükség

Az okostelefonok fejlődése indokolttá tette az úgynevezett vésztöltők elterjedését. A mai modern okostelefonok jelentős erőforrásigénnyel rendelkeznek. Nem csak a nagyfelbontású képernyő igényel jelentős energiatáplálást, hanem a nagyteljesítményű többmagos processzor is jelentős mértékben meríti az akkumulátort. Emiatt gyakran előfordulhat velünk, hogy a telefonunk lemerül, mielőtt újra csatlakoztathatnánk a töltőhöz. Szerencsére van megoldás: a vésztöltő.

A vésztöltők legfőbb tulajdonsága a hordozhatóság. Mindenhova magunkkal vihetjük őket, akár a kabátzsebben is eltérnek. A táska egyik apró rekeszében pedig teljesen észrevétlen maradnak, mégis mindig kéznél vannak. Nagyszerű szolgálatot tehetnek bármikor; elő tudjuk venni őket akár utazás közben is, hiszen a használatukhoz gyakorlatilag semmi másra nincs szükség, csak a két eszköz csatlakoztatására. A modern vésztöltők univerzális megoldással szolgálnak, a segítségükkel a legtöbb eszköz feltölthető. Fontos elmondani, hogy nem csak okostelefonok, hanem táblagépek, lejátszók és akár videókamerák lemerülése esetén is használhatók.

A legmodernebb vésztöltők kimenetei nemzetközi standardokhoz igazodnak, e téren rengeteget javult a helyzet az utóbbi években. Míg korábban a kompatibilitás problémákat okozhatott, ma már csak némi odafigyelésre van szükségünk annak érdekében, hogy megtaláljuk a megfelelő vésztöltőt. Egyre elterjedtebbek az úgynevezett lítium-polimer akkumulátorcellákat alkalmazó töltők, amelyek nem csak költséghatékony megoldással, hanem tartósabb energiatárolással és biztonságosabb használattal büszkélkedhetnek. Emellett roppant helytakarékosak, kis méretüknek köszönhetően szinte bárhol elhelyezhetők, így mindenhova magunkkal vihetjük őket. Fontos megemlíteni, hogy a vésztöltők többféle beépített védelmi mechanizmussal rendelkeznek annak érdekében, hogy teljes nyugalommal használhassuk őket. A túltöltés és a zárlat elleni védelem kizárja a kellemetlen meglepetések esélyét – nem kell attól tartanunk, hogy a túltöltött cellák balesetveszélyessé válnak vagy egyszerűen szétrobbannak.

Milyen powerbankot válasszak?
A powerbank kiválasztása során általában három kérdésre kell választ adnunk; mekkora legyen a kapacitása, milyen kimenetekkel és csatlakozókkal rendelkezzen, illetve beérjük-e olcsó készülékkel. A powerbank tulajdonképpen egy hordozható töltő saját akkumulátorral, így a legfőbb technikai paramétere a milliamperben (mAh) feltüntetett kapacitása. Ez mutatja meg, hogy mennyi áramot „hordozhatunk” magunkkal. Ez azt jelenti, hogy egy 12000 mAh kapacitással rendelkező powerbank segítségével négyszer tölthetjük fel nulláról a 3000 mAh kapacitású akkumulátorral rendelkező mobilunkat. Vagyis így szól az elmélet, a gyakorlatban inkább három teljes töltésre kell számítanunk és marad némi tartalék vészhelyzetekre. A piacon megtalálható powerbankok kapacitása között elég nagy a szórás; a kicsik jellemzően 4 ezer, a nagyok 50 ezer mAh kapacitással rendelkeznek. A legnépszerűbbek jelenleg a 10 ezer mAh kapacitással rendelkezők, ezek rendszerint három töltésre elegendők, illetve általában magas ár-érték arányt képviselnek.

A powerbankok rendszerint egy vagy két kimenettel rendelkeznek. Ma már gyakoribban a két kimenettel/csatlakozóval rendelkezők, ezekkel egyszerre két eszközt is tölthetünk. Az USB csatlakozók portjai USB1 és USB2 típusúak lehetnek; a kettes szerencsésebb választás, hiszen ezeken a portokon keresztük gyorsabb töltés érhető el, ami elsősorban a nagyobb akkumulátorral rendelkező eszközök esetében bír nagy jelentőséggel. 

A minőségibb megoldást a Li-Polimer akkumulátorokkal szerelt powerbankok jelentik pl. ZEUS, amelyek sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, noha kissé drágábbak lehetnek. Ár-érték arányukban kétségkívül erősebbek, mint az olcsóbb 18650-es társaik.