Barion Pixel
 info@greenx.hu / www.greenx.hu

Hatótáv szabványok (EPA – NEDC – WLTP)

EPA (US Environmental Protection Agency) –  amerikai szabvány

Az amerikai EPA mérés laboratóriumi körülmények között történik.  A számok alapján ez a legkisebb hatótávot adó szabvány, de a tulajdonosok tapasztalatai alapjá talán ez áll legközelebb a velósághoz.

NEDC (New European Driving Cycle)

Sok elektromos autónál még mindig a NEDC hatótávot adják meg a gyártók, mivel ez a hivatalos európai szabvány, annak ellenére hogy eléggé túlzó hatótávokat mérnek. 

WLTP (World Harmonized Light Vehicle Test Procedure) – új európai szabvány

A WLTP szabvány a NEDC szabvány lecserélésére és hibáinak kijavítására lett létrehozva Európában, mely még közelebb állnak az elektromos autót vásárlók által ténylegesen mérhető hatótávokhoz. A WLTP már dinamikusabb gyorsításokkal mér, azonban még mindig laboratóriumi körülmények között zajlik a mérés. Így nem veszik számításba az emelkedőket, ahol a fogyasztás nagyobb, és a lejtőket, ahol a visszatöltés egy kis plusz hatótávot jelent. Már számításba veszi a klíma és egyébb nagyobb fogyasztók energiafelhasználását.


Általánossában elmondható, hogy egy autó elektromos hatótávja sok tényezőtől függ: hőmérséklet, vezetési stílus, klíma, fűtés, terepviszonyok és egyéb nagyobb fogyasztók használata, stb...