Barion Pixel
 info@greenx.hu / www.greenx.hu

Mire van szükség az otthoni töltéshez?


Az elektromos autók egyik óriási előnye, hogy feltöltésükhöz nem kell minden alkalommal töltőállomásokra járni, hiszen a nappal elhasznált energiát akár otthon a kocsibeállón vagy a garázsban is pótolni lehet. Ehhez mindössze az autóhoz kapott aktív töltőkábel (EVSE – Electrik Vehicle Supply Equipment) szükséges. Ez a szerkezet biztosítja, hogy az autóba csak akkor jusson áram, amikor a csatlakozás biztonságosan létrejött, illetve az autó csak olyan teljesítményfelvétellel terhelje a konnektort, amit az még elbír. Az autókhoz járó EVSE-k szinte kivétel nélkül mind 10 A-esek, de előfordul 16 A-es változat is.

Jó tudni! 

Az autóhoz járó kábelt a köznyelv töltőnek hívja, pedig technikailag nem töltő, csak egy biztonsági okoseszköz. Az áramátalakítást végző töltőelektronika az autóba van építve, és ennek teljesítménye határozza meg, hogy egységnyi idő alatt maximum mennyi energia tölthető az akkumulátorba váltakozó-áramú forrásból. 

A nagyobb teljesítményű fali töltők (32A) beszerzése előtt érdemes villanyszerelővel ellenőriztetni, hogy az otthoni hálózat elbírja-e a nagyobb teljesítményű töltőt. Előfordulhat, hogy az energiaszolgáltatótól teljesítménybővítést kell igényelni, illetve hogy a töltőhöz új, nagyobb keresztmetszetű kábelt kell kihúzni. Minden esetben kérje villanyszerelő vagy villamosmérnök segítségét! Az általunk forgalmazott töltők teljesítményét vissza lehet venni 6-10 A-ra is, de ez nem helyettesíti a jó minőségű és állapotú hálózatot!

Azokban a házakban, ahol az elektromos áram három fázison érkezik, előfordulhat, hogy a fázisokra egyenletesen szétosztott fogyasztók mellett egyik fázison sem lehet zavartalanul elektromos autót tölteni. Ilyenkor szükség lehet a fogyasztók elosztásának újragondolására, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor a teljesítménybővítésre.

A három fázisról tölthető autók természetesen tölthetők egy fázisról is, így nem kell három fázisú áramellátást igényelni a szolgáltatótól. Egyes autóknál azonban az egy fázison való töltés annyira rossz hatékonyságú (nagy a veszteség az áramátalakítás során), hogy érdemes három fázisról tölteni. Ezeket a három fázisú töltőket nálunk megvásárolhatja.

Fontos figyelmeztetések!


 • A nem megfelelően beszerelt aljzatok áramütést vagy tüzet okozhatnak, ha a jármű töltőbemenetén keresztül nagyfeszültségű akkumulátort tölt.
 • A  töltőberendezést megfelelően földelt elektromos hálózatról működtesse
 • A töltéshez használt hálózati dugaljat olyan védett áramkörhöz kell csatlakoztatni, amely megfelel a helyi előírásoknak és szabványoknak
 • Az aljzatot beépített túláramvédelemmel rendelkező áram-védőkapcsolóval (RCCB) kell védeni
 • A telepítési, illetve a jármű használati útmutatójában foglalt biztonsági utasításokat be kell tartani
 • Sérült vagy hibás töltőkábel, sérült vagy hibás aljzat használata, a töltőberendezés nem megfelelő használata, illetve az óvintézkedések be nem tartása rövidzárlatot, áramütést, robbanást, tüzet és égési sérüléseket okozhat.
 • Ne használjon hosszabbítókat, kábeldobokat, többrészes aljzatokat, (utazó) adaptereket, időzítőket, stb.
 • Ne használja az IC-CPD töltőberendezést, ha sérült és/vagy szennyezett.
 • Használat előtt ellenőrizze a kábelt és a csatlakozókat, hogy nem sérültek vagy szennyezettek
 • Ne használjon kopott vagy sérült aljzatot.
 • A dugvillának megfelelően illeszkednie kell az aljzatba, a helyi előírásoknak és rendelkezéseknek megfelelően
 • A kopott vagy sérült aljzatba csatlakoztatott  töltőberendezés használata súlyos sérüléseket vagy tüzet okozhat


A fenti egyszerű és nagyon triviális, de lényeges szabályok betartásával, teljesen biztonságosan tölthetjük otthon az elektromos gépjárműveket.