Barion Pixel
 info@greenx.hu / www.greenx.hu

Utcai töltőkábelek

SzerkesztésMozgatás felMozgatás leEltávolítás
A töltőkábel segítségével tudja a töltőkészüléket elektromos és plug-in-hybrid autója töltőbemenetére csatlakoztatni. (lásd utcai töltő és fali töltőberendezés)

Ha olyan töltőponthoz akar csatlakozni, amelyben nincs fixen beépített kábel, csak egy csatlakozó aljzat, akkor egy külön töltőkábelt kell használnia. Annak, aki elektromos autóval rendelkezik mindenképpen érdemes egy ilyen töltőkábelt beszereznie, mert a nyilvános töltőpontok többségéhez csak ezzel tudja autóját hozzákapcsolni. A töltőpontok csatlakozója egész Európában szabványos, így ugyanazzal a kábellel bármely töltőponthoz kapcsolódhat belföldön és külföldön egyaránt.

A töltőkábelen nagy áramerősség folyik át, amikor tölti a járművet. Ezért a kábelek fontos paramétere, hogy mekkora maximális töltőáramra vannak méretezve. Ha a vezeték keresztmetszete nem elegendően nagy a töltőáramhoz, akkor a kábel melegedni fog, extrém esetben elolvadhat és kigyulladhat. Ezért nagyon fontos, hogy csak minőségi, megbízható forrásból származó töltőkábelt használjon. A házilag barkácsolt és rossz minőségű töltőkábelek nagyon veszélyesek!

A készülék mindig csak akkora töltőáramot engedélyez, amire a töltőkábel méretezve van. Ezért a töltőkábel is befolyásolhatja, hogy milyen teljesítménnyel – és így milyen gyorsan – tudja feltölteni autóját.

Ezért célszerű nagyobb kapacitású (pl. 32 amperes) töltőkábelt vásárolni. Ezek a kisebb (16 amperes) kapacitású töltőkábeleknél valamivel ugyan többe kerülnek, de már rövidtávon is megtérül ez a minimális többlet befektetés a gyorsabb töltés lehetőségében és a nagyobb biztonságban. Valamint ha új elektromos autó beszerzését fontolgatja, akkor a nagyobb kábel nagy valószínűséggel használható lesz az új autónál is, nem kell újat venni.

A töltőkábelben három (1 fázisú töltő esetében), vagy öt (háromfázisú töltőkben) vastag elektromos vezeték van, amelyeken a nagy áramerősségű töltőfeszültséget vezetik a járműhöz (fázis – vagy három fázis – nulla és védőföld). Ezen kívül egy vékonyabb vezetéken vezetik a Control Pilot (CP) jelet, ami a töltőpont vezérlője és a jármű közötti adatkommunikációt biztosítja. A töltőcsatlakozókon ezen kívül van egy úgy nevezett „Proximity Pilot”, vagy közelítés-érzékelő kontaktus is.

A töltőkábel vezetékeire a töltésvezérlő csak azután kapcsol áramot, ha az biztonságosan csatlakoztatva van mind a töltőponthoz, mind a járműhöz és az adatkommunikáció sikeres.

A töltőkábelek speciális csatlakozókkal kapcsolódnak a járművek töltőbemeneteire. A Mode 2 és Mode 3 (váltakozó áramú – AC) töltőkhöz az elektromos autókba jelenleg kétféle csatlakozót építenek be, az ú.n. Type 1, vagy Type 2 csatlakozót. Mindig az elektromos jármű gyártójának döntése, hogy melyik szabvány szerinti AC töltőcsatlakozót használja.

A Type 1 csatlakozót – mivel összesen 3 nagyáramú kontaktussal rendelkezik – csak 1 fázisú AC töltésre használják.
A Type 2 (vagy IEC 62196 szabvány szerinti) csatlakozó öt nagyáramú kontaktussal rendelkezik a két (CP és PP) segédkontaktus mellett. Ezért ez a csatlakozó nagyobb teljesítményű, 3 fázisú AC töltésre is használható – de csak abban az esetben, ha töltőkábel és a jármű fedélzeti töltője is 3 fázisú.

Ennél a csatlakozó-típusnál a rögzítést egy, az aljzatba épített, mágneses, vagy motoros működtetésű zár-stift biztosítja, ami lehetetlenné teszi a csatlakozó kihúzását az aljzatból töltés közben.

Töltőkészülék és töltőkábel vásárlása előtt mindig ellenőrizni kell, hogy az adott autó-típushoz milyen csatlakozóval szerelt kábelt kell használni. Soha ne használjon semmilyen átalakítót, toldót, hosszabbítót a töltőkábelhez! Ezt a vonatkozó szabvány is kifejezetten tiltja, mert életveszélyes lehet!

Az európai töltőpontokba azonban mindig szabványos Type 2 csatlakozó aljzatot építenek. Így – függetlenül attól, hogy a jármű felöli oldalon Type 1, vagy Type 2 csatlakozó van-e, a töltő felöli oldalon mindig csak Type 2 csatlakozó lehet. 

A töltő- és jármű felőli oldalt még a Type2- Type2 típusú kábelek esetében sem lehet felcserélni. A töltőpont felőli oldalon ugyanis mindig „apa”, a jármű felőli oldalon pedig „anya” típusú csatlakozó van.