Barion Pixel
 info@greenx.hu / www.greenx.hu

Miért lehet szükségem fali töltőre? Sokan kérdezitek.... a greenx.hu válaszol

2022-11-12 9:03
Miért lehet szükségem fali töltőre? Sokan kérdezitek.... a greenx.hu válaszol
Hazajössz, elektromos autódat a Type2 vész vagy 220-as töltőddel bedugod a háztartási konnektorba, egész éjszaka töltöd, és másnap beülsz egy teljesen feltöltött elektromos autóba.
Ez a mindennapi forgatókönyve azoknak az elektromos autó-tulajdonosoknak, akik nem töltik az autóikat az utca töltőállomáson. De mi történik az otthoni telepítéssel, ha a háztartási konnektor 10 órán keresztül vagy tovább viseli az elektromos autó töltési terhét?
A háztartási konnektor használata elektromos autó töltésére 10 órán át tartó vízforralásnak fel meg...
Egy Nissan Leaf példáján keresztül mutatjuk be mi történik...
A Nissan Leaf mode 2 kábel töltési teljesítménye háztartási aljzatban (2,3 kW) egy vízforraló teljesítményéhez hasonlítható. A Nissan Leaf akkumulátorának teljes feltöltéséhez a töltőkábelt körülbelül 10 órára a háztartási konnektorba kell bedugni (24 kWh-igény esetén). A töltési folyamat még tovább tart – több mint 40 órát – egy nagyobb akkumulátorral rendelkező elektromos autóknál (pl. az Audi e-tron 86 kWh-s igénnyel). Ez annyi, mint egy vízforraló több mint 10 órán át használnál. Megtennéd ezt a házi konnektoroddal? A válasz valószínűleg „nem”. De miért nem? Egy elektromos autó töltési folyamata több órán át tart 2,3 kW töltési teljesítménnyel, teljesen kimerítve a háztartási konnektor maximális teljesítményét. Mert nem erre tervezték. Az elektromos autók töltését nem lehet összehasonlítani a legtöbb olyan elektromos készülék töltésével, amelyek napi konnektor alapú töltést igényelnek (például egy okostelefon, amely az elektromos autó töltési teljesítményének körülbelül 0,002%-át tölti fel egy háztartási aljzatból). Még nagyobb háztartási fogyasztók (például egy 1,5 kW-os hajszárító vagy porszívó) is alacsonyabb fogyasztási rátákkal rendelkeznek, mint egy elektromos autó töltőereje.
Az egyik különösen fontos tény, hogy a hajszárító vagy porszívó teljes terhelés mellett csak néhány percig vesz fel áramot a konnektorból, míg az elektromos autót több órán keresztül csatlakoztatják és töltik. A kábelek és különösen az elosztódobozokban lévő csomópontok felmelegednek vagy nagyon felforrósodnak, minél hosszabb ideig áramlik az áram, és fennáll a kábeltűz keletkezésének veszélye. A kockázat még egyértelműbbé válik, ha az elektromos autót egy régebbi konnektorhoz vagy háztartási berendezéshez csatlakoztatja. A legjobb esetben a biztosíték meghibásodik; ellenkező esetben az aljzat vagy a kábel megolvadhat, kigyulladhat.
Az elektromos autózás egyik legjobb megoldása egy fali töltőállomás, másnéven Wallbox az elektromos autójához. A töltőállomás az elektromos rendszer töltési teljesítményére van finomhangolva, és azzal az áramerősséggel tölti elektromos autóját (pl. 16 A fázisonként), amellyel maximálisan feltölthető a hálózat túlterhelése nélkül. A töltőállomást finomhangolhatja az otthoni berendezés töltési teljesítményét az elektromos autójának kívánt töltési teljesítményével.
2022-11-12 9:03