Barion Pixel
 info@greenx.hu / www.greenx.hu

Elektromos autó töltés napenergiával

2022-12-28 16:15
Elektromos autó töltés zöld energiával egy kattintással Bemutatjuk a RATIO Solar elektromos autó töltést.

Sok napelem rendszer kiépítésénél szempont a költségcsökkentés illetve a környezettudatosság, és ugyanez a két szempont a legjellemzőbb motiváció elektromos autó vásárlásakor is. Kézenfekvő tehát, hogyha elektromos autót használsz, akár szolár energiával oldd meg az otthoni töltést. De azon is megéri elgondolkodni: tervezel-e a jövőben elektromos autót vásárolni? Az elektromos autó töltés otthon napelemmel kimondottan praktikus, mivel az energia, amit használsz maga már megújuló forrásból származik. Ha most még nem is birtokolsz “villanyautót”, a napelem elektromos autó töltésére is alkalmas lehet később, így érdemes a rendszert is ennek megfelelően kiépíteni. Ha ezt előre tudjuk, így tervezünk, és ennek megfelelő berendezésekre teszünk javaslatot.

Miért praktikus az elektromos autó töltés otthon napelemmel?

A környezettudatosság sokunk számára erős érv, de tagadhatatlan az is, hogy a napelem elektromos autó esetében költségcsökkentő beruházás is. Egy elektromos autó önmagában számos Forintban kifejezhető előnnyel jár a parkolástól az adózáson át, de ha az elektromos autó töltés otthon napelemmel történik, gyakorlatilag az üzemanyagköltséget is lenullázhatod. Tény, hogy egy villanyautó nem képes (még) olyan nagy távok megtételére töltés nélkül, de a napi ingázáshoz szükséges energiát ezzel jó eséllyel kényelmesen meg tudod oldani egy megújuló energiaforrásból. Amellett, hogy a “tankolás” javát ezzel évtizedekre letudtad, ez a befektetés tovább növeli az ingatlanod értékét, és ahogy a napelem rendszer költségei, úgy egy töltőállomás kiépítése is megtérül.

Tervezel a jövőben elektromos autót vásárolni? Még most érdemes kiépítened a töltőállomást!

Az elektromos autók napról napra válnak egyre elérhetőbbé, így egyre többen vannak, akik a következő öt éven belül akár villanyautóra váltanak. Érdemes azonban már most átgondolni a szolár rendszeren alapuló elektromos autó töltést, mert a rendszert az úgynevezett bruttó elszámolás váltja fel, ahol a napi energiaárakkal súlyozzák a megtermelt és felhasznált áramot. Itt lesz jelentős szerepe az általunk forgalmazott SOLAR elektromos autó töoltőnek.

Mennyibe kerül a napelem elektromos autó töltése?

Más szóval, számszerűsítsük, hogy a napelem elektromos autó töltés hány Forint megtakarítást is jelent! Ehhez először figyelembe kell venned az autó akkumulátorméretét, illetve azt a távot, amit rendszeresen megteszel vele. Hány kWh szükséges a te autód esetében egy kilométer megtételéhez? Ezt a számot szorozd fel a naponta megteendő távval, és meg is van az átlagos napi töltési szükséglet. Természetesen hétvégén akár többet, vagy ennyit se használod az autót, de átlagosan ez jellemzően kiegyenlítődik.

Számoljuk ki, mennyi egy elektromos autó töltés otthon napelemmel!

A piacon jelenleg forgalmazott elektromos autók átlagos áramigénye 80 kilométer megtételéhez 15 kWh. 37,5 Ft/kWh-ás támogatott áramdíjjal számolva tehát 80 km megtétele 563 Ft-odba került. Ugyanezt a 80 km-et egy literenként 7 km-es átlagfogyasztású benzines autóval és 480 Ft/literes üzemanyag árral számolva 5486 Ft-ért tehetnéd meg. Közel ötezer Ft-ot takaríthat tehát meg az elektromos autó töltés otthon napelemmel, nem beszélve a napelem rendszer megtérüléséről.

Intelligens megoldás, amely a Ratio SOLAR 22KW töltőjét minden fenntartható otthoni energiarendszer kulcsfontosságú részévé teszi.
Használja otthon a napelemeiből előállított zöld energiát elektromos járművének a leghatékonyabb és legfenntarthatóbb módon történő feltöltéséhez.


A választható három mód közül Ön döntheti el, hogy mikor váltson teljesen zöldre, vagy mikor töltse fel a zöld és a hálózati energia keverékével az autóját.

  • Smart grid (Hálózati mód): A töltő csak akkor tölti az EV-t, ha a rendelkezésre álló teljesítmény meghaladja a minimális beállított teljesítmény Amperben (I-Min) és a maximum alatt a főhálózaton még rendelkezésre álló teljesítményt.
  • Smart Solar (Hálózati/napelem vegyes mód): A töltő csak akkor tölti az elektromos autót, ha a rendelkezésre álló teljesítmény meghaladja a minimális beállított teljesítmény Amperben (I-Min smSolar) és a maximum alatt vana főhálózaton még rendelkezésre álló teljesítmény. Ha a töltő tölti az elektromos autót, és még mindig van nettó áram generációs, a töltő ezt a többletenergiát használja fel az autó töltésére a minimális beállított teljesítmény mellett.
  • Pure Solar (Tiszta napelem): A töltő csak akkor tölti az elektromos autót, ha nettó áramtermelés van (pl. napelemekből), ami meghaladja a minimálisan beállított teljesítményt Amperben (I-Min puSolar)

Használja ki a napelem teljes erejét Több energiát termel, mint amennyit a háza fel tud használni?
Használjon ki minden energiafelesleget azáltal, hogy a többlet energiát az autójába irányítja. Több zöld, több megtakarítás
Takarítson meg még többet villanyszámláján az ingyenes, tiszta energia használatával, amely már az Öné.
Hozzon ki többet napelem telepítéséből, és kerülje el a magas hálózati energiaárakat pusztán zöld töltéssel.
2022-12-28 16:15